Nieuws

Eén jaar batterijopslag: Een terugblik…

15 Oktober 2017 - Michel Verschuere

Ongeveer een jaar geleden werd bij de firma Filclair Serren Industry NV te Waregem en in samenwerking met Yuso een opslagsysteem voor zonnestroom in gebruik genomen. Omdat we goed beseffen dat papieren businessplannen nogal eens kunnen afwijken van de realiteit gingen we eens bij zaakvoerder Yves Vanwynsberghe langs om naar zijn ervaringen na één jaar batterijopslag te luisteren… En wat blijkt: Yves is best wel tevreden met zijn investering!

Lees meer!

Yuso stuurt de grootste batterij van Europa aan!

20 September 2017 - Michel Verschuere

Yuso is trots aan te kunnen kondigen dat het dit jaar begonnen is met het live aansturen van de op dit ogenblik grootste batterij van Europa.  Deze heeft een vermogen van 10 MegaWatt (MW) en een opslagcapaciteit van 10 MegaWattuur. Deze batterij heeft de vorm van een heus gebouw en staat in Nederland.  Ze is eigendom van de Amerikaanse energie-multinational AES ( www.aes.com) 

Lees meer!

Yuso, de slimme partner voor uw energie!

20 September 2017 - Michel Verschuere

U kent Yuso ongetwijfeld als aankoper van uw zonnestroom.  Dit jaar mochten wij vijf kaarsjes uitblazen en daar zijn we best trots op!  Inmiddels heeft Yuso zich toegespitst op het slim beleveren van KMO's met elektriciteit.  Vooraleer u een keuze maakt voor uw stroomleverancier doet u er goed aan eens een aanbod van Yuso op te vragen, pas dan kunt u de beste beslissing nemen!  Vraag hier volledig vrijblijvend een offerte aan!

Lees meer!

Duizend transacties op 40 dagen, tot uw dienst!

17 April 2017 - Michel Verschuere

U beseft dit misschien niet, maar achter elk stopcontact zit een gigantische markt, met schermen, beurzen, handelaars, afnemers en producenten.  In deze markt is Yuso zeven dagen op zeven in de weer om u meerwaarde te bieden op uw injectie.  We lichten voor u eens een tipje van de sluier om een beter beeld te geven hoe een dag in het leven van Yuso eruit ziet.

Een markt voor stroom?

Yuso is dagelijks actief op de groothandelsmarkt voor stroom in België.  Groothandel betekent dat Megawatten eerder dan kilowatten worden uitgewisseld tussen alle participanten.  Stroom wordt op de groothandelsmarkt via het hoogspanningsnet verhandeld wat in België door Elia wordt uitgebaat.  Yuso is bij Elia geregistreerd als evenwichtsverantwoordelijke.  Dat wil zeggen dat de totale portefeuille van Yuso op elk kwartier van de dag in balans moet zijn, zodat de totale injectie over alle producenten gemeten gelijk dient te zijn aan de totale verkopen op de markt.  De huidige portefeuille van Yuso beslaat meer dan 400 grote PV systemen, goed voor het jaarverbruik van zo’n 18.000 gezinnen.

Het nauwkeurig voorspellen van de injectie is een belangrijke taak voor Yuso.  Alleen op basis van een nauwkeurige voorspelling kan Yuso namelijk de correcte hoeveelheden in de markt verkopen.  Van zodra er een afwijking bestaat tussen verkochte en daadwerkelijk gemeten past Elia het verschil wel bij, maar dit gebeurt dan aan de zogenaamde onbalansprijs. De onbalansprijs weerspiegelt op financieel vlak de balans op het integrale systeem van Elia.  Als gans België bijvoorbeeld over teveel stroom beschikt is de onbalansprijs laag en vice versa.  Dit toont nog eens aan dat correct voorspellen van de totale injectie voor Yuso erg belangrijk is:  Indien deze onderschat wordt zal Elia mogelijks een prijs hanteren die erg laag, of zelfs negatief kan zijn en dus erg nadelig.

Onder de motorkap van Yuso

Hoe ziet een dag in het leven van Yuso er dan uit?  Meestal begint de dag tussen 7 en 8u ’s morgens met het bekijken van de weerkaarten voor de volgende dag.  Frank Deboosere en Sabine Hagedoren kent iedereen, maar Yuso beschikt over eigen weermodellen en -analisten die op basis van alle beschikbare weergegevens en hun ervaring de beste beslissing trachtten te maken voor de injectie voor elk uur van de volgende dag.  Van zodra deze voorspelling beschikbaar is wordt deze aan de beurs Belpex doorgegeven.  Tegen de middag publiceert Belpex dan de uurprijzen voor de verkochte hoeveelheden stroom die momenteel op werkdagen tussen 35 en 45 EUR per Megawattuur schommelen.  Vandaar ook dat uw eigenste injectiecontract ook aan deze Belpexprijzen is geïndexeerd; Zo weet Yuso uw stroom te vermarkten tegen de beste prijsindicator van de Belgische elektriciteitsmarkt.

Voor publicatie van de prijzen op Belpex zitten het Yuso team niet stil!  De voorspelling van gisteren wordt voortdurend opnieuw vergeleken met de laatste weergegevens and bewolkings-modellen die Yuso ter beschikking heeft.  Van zodra een afwijking wordt geïdentificeerd die mogelijk nadelige gevolgen voor de onbalanspositie kan hebben wordt actie ondernomen op de zogenaamde intraday-markt. Deze markt is een soort schermenbeurs die je misschien kent van de aandelenmarkten.  Verhandelbaar zijn hoeveelheden stroom (typisch Megawatturen) voor elk uur tot op 5 minuten voor de uiteindelijke levering begint.  Yuso kan dus indien nodig op deze markt aankopen of verkopen naargelang er verwachte afwijkingen zijn tussen wat de voorspelling voor Belpex van de voorbije dag en de live-weersvoorspelling betreft.  Dit is voornamelijk belangrijk wanneer er grote veranderingen worden waargenomen, bij extreme regen of zon of wind.

Aprilse grillen op de markt

De figuur hieronder geeft het verloop weer van de onbalansprijzen op Paasdag 2017.  Omdat er die dag in de namiddag véél meer zon en wind was dan voorspeld (sorry Frank & Sabine) regelde Elia wel het verschil af, maar dat tegen een niet malse prijs  van -180 EUR/MWh.  De negatieve prijs heeft tot gevolg dat een evenwichtsverantwoordelijke bij Elia voor elke, niet vooraf verkochte Megawattuur stroom 180 EUR moet neertellen (en natuurlijk daarenboven nog aan de betaling van de stroom aan zijn leverancier moet voldoen).  Geen markt voor doetjes dus...

Geen wonder dat Yuso de laatste 40 dagen meer dan 1000 transacties op de diverse markten optekende met één enkel doel: U de beste meerwaarde bieden op uw injectiestroom.  Van maandag tot zondag van vroeg tot laat: Tot uw dienst en graag gedaan!Team Yuso.

Yuso doet de eerste Europese energie transactie over de blockchain

1 november 2016 - Bart Pycke

Crypto-currencies en blockchain technologieën maken furore in de Fintech industry.  Deze innovaties maken binnenkort ook hun intrede in de energiemarkten. Yuso meent dat deze technologieën het potentieel hebben om de handel in elektriciteit te transformeren: peer-to-peer trading, locale markten voor flexibiliteit, lagere transacties kosten en markttoegang voor nieuwe groepen van gebruikers zijn enkele van de voordelen en toepassingen. We zijn enthousiast om de brug te maken tussen theorie en praktijk en doen eerstdaags de eerste Europese energie transactie over de blockchain. Lees meer op:

Lees meer:

Batterijopslag van zonne-energie...  Loont het zich?

11 juni 2016 - Michel Verschuere

In de media lees je meer en meer over batterijopslag thuis of in je bedrijf.   Het lijkt erop dat batterijen een steeds grotere rol gaan spelen in het leven van alledag; in je mobieltje, als “elektrische brandstoftank” in elektrische voertuigen of in de vorm van een esthetische Tesla Power Wall in de garage...  Bij Yuso zochten we eens uit wat de voordelen zijn van batterijopslag in combinatie met PV panelen bij grotere installaties en maakten eens een opbrengstsimulatie.

Batterijen zijn zo oud als de wetenschap op het vlak van elektrische energie, Benjamin Franklin beschreef de “Leidsche Fles” in 1748 als de eerste functionele “batterij” voor energie-opslag.  Sindsdien is de technologie achter batterijen er steeds op vooruit gegaan. Denken we maar aan de batterijen in onze mobieltjes of smart-phones!  Waar de eerste mobiele telefoons uit de jaren ’80 het uitzicht en gewicht hadden van een plastieken baksteen, combineren Lithium-Ionen batterijen van de laatste generatie een lange gebruikstijd met steeds kleiner wordende afmetingen, een lager gewicht en kostprijs!  Het is precies deze technologische evolutie die de drijvende kracht is achter de steeds talrijker wordende elektrische voertuigen en opslagsystemen.

Zonne-batterijen?

De sterk dalende kost van bijvoorbeeld Lithium-Ion batterijen maken steeds nieuwere toepassingen mogelijk.  Eigenaars van PV systemen bijvoorbeeld kunnen met behulp van een opslagsysteem een groter deel van hun PV productie voor eigen gebruik inzetten door batterijen op te laden in plaats van de overtollige zonnestroom naar het net te laten vloeien.  Zo kan je bijvoorbeeld de productie uit je PV systeem  s’nachts verbruiken en aldus minder afhankelijk worden van stroom uit het net die je moet aankopen bij je leverancier tegen meerkost.  Wij zetten alles eens op een rijtje in een kostensimulatie.

Een doorsnee zonne-batterij in Vlaanderen…

Bekijken we eens in detail de installatie van Jan, ondernemer in de metaalsector uit Zonnebeke.  Jan investeerde in een PV installatie van 250 kWp in 2011 en geniet vandaag nog voor 15 jaar van een certificatensteun van 330 EUR/1000 kWh.  Jan heeft de voorbije jaren reeds maatregelen genomenom zijn verbruik te doen dalen, zowel in zijn gebouw als op zijn productielijn. Zo maakt Jan gebruik van LED-verlichting en warmtepompen en heeft hij een intelligent stuursysteem aangekocht voor de motoren van zijn diverse machines.  Het verbruik van Jan op jaarbasis is nog maar 120.000 kWh per jaar, waarvan 80.000 kWh in piekuren (werkdagen tussen 7 en 23 uur).  Op een typische werkdag verbruikt Jan tot 40 kW aan stroom op zijn productielijn (tijdens werkuren tot 30 kW en ‘s nachts 20 kW) terwijl zijn verbruik tijdens weekends en feestdagen hooguit 15 kW is.

Een kleine rekensom…

De laatste jaren produceert Jan met gemak zo’n 230.000 kWh uit zijn zonnepanelen, waarvan in totaal 160 MWh tijdens piekuren.  Jan heeft sedert enkele jaren een contract met Yuso voor de aankoop van zijn injectiestroom, wat hem gemiddeld 45 EUR/1000 kWh oplevert in piekuren en zo’n 25 EUR/1000 kWh in daluren afhankelijk van de levermaand.  Jan vroeg ons eens uit te zoeken wat zijn voordeel is wanneer hij een batterijbank laat plaatsen om meer van zijn zelf geproduceerde zonne-energie voor eigen gebruik in te zetten.  Na een paar simulaties op basis van zijn verbruiksgegevens en energiecontracten kwamen wij tot de conclusie dat een installatie van 40 kW en 100 kWh opslag de beste keuze was voor Jan.  Het laat hem toe overdag bij veel PV productie tot 40 kW stroom op te slaan om het ’s nachts tot 40 kW opnieuw te gebruiken.  Op jaarbasis kan Jan zo 40.000 kWh extra verbruiken uit zijn eigen PV installatie en dit met een installatie op basis van lithium-ion batterijen met 15 jaar fabrieksgarantie.

Eigenverbruik loont!

Subsidies krijgt Jan dan wel niet voor een dergelijke batterijbank, maar hij vermijd er wel een pak netkosten mee, op jaarbasis zo’n 6000 EUR!  Dit komt doordat Jan voor elke 1000 kWh die hij ’van het net haalt 150 EUR betaalt aan netkosten, taksen en heffingen terwijl hij daarenboven 5 EUR/ 1000 kWh aan taksen voor injectie via Yuso aan de netbeheerder betaalt.  Daarom is het voor Jan interessanter stroom op zijn eigen terrein te houden dan het net te gebruiken, en de 155 EUR/ 1000 kWh die hij door de batterijbank laat vloeien levert hem een virtuele subsidie op waardoor zijn investering terugbetaald wordt binnen 8 jaar.  Omdat deze netkosten steeds verder stijgen besliste Jan dan ook om de investering  ineen opslagsysteem te doen.

Conclusie

Vandaag is het voor grotere producenten van zonnestroom interessant de waarde van een opslagsysteem te evalueren.  Het voordeel hangt vooral af van je PV-productie en verbruiksprofiel omdat de jaarlijkse energie-omzet die je op een batterijsysteem kan boeken de terugbetaaltijd van de investering bepaalt.  Er zijn dan wel geen subsidies voor batterij-opslag, de toenemende netkosten op energie zorgen toch voor een mooi rendement en daarbovenop laat dit toe ’s nachts ook te genieten van de stroom uit je zonnepanelen!Neem zeker contact op met Yuso als je het potentieel voor jouw bedrijf eens wilt analyseren.

Getuigenis van Luc Huyghe

17 mei 2016 - Michel Verschuere

Luc Huyghe, zaakvoerder van de NV HURO (Huyghe Roofing) uit Oostnieuwkerke getuigt over de meerwaarde die Yuso biedt als injectieklant. "Vooral de service van Yuso spreekt ons aan, wat facturatie van overtollige productie betreft uit onze PV installatie zijn wij nagenoeg volledig ontzorgd wat ons toelaat onze bestaande activiteiten de volle aandacht te geven", Aldus Luc.

Luc Huyghe, zaakvoerder van de NV HURO uit Oostnieuwkerke heeft een boeiende carriëre in de sportwereld op zijn palmares.  Als UEFA scheidsrechter floot hij sedert 1997  talrijke interlands vooraleer hij zich 100% op het ondernemerschap toelegde in 2003. Verschillende troffeën en foto’s herinneren elke HURO bezoeker aan de voetbalsport en de rol die Luc Huyghe speelde op de grasmat.  “Ik heb nu al vele jaren geleden mijn rode en gele kaarten opgeborgen, maar het voetbal heeft nog steeds een belangrijke plaats in mijn hart”, zegt Luc.  Vandaag de dag is HURO als bedrijf zelfs sponsor voor de ploeg SK Oostnieuwkerke uit eerste provinciale klasse. Bovendien maakt Luc , als ex-referee , nu deel uit van de Reviewcommissie van de KBVB.

De NV HURO is gespecialiseerd in dakbedekking en één van de eerste bedrijven die in 2012 voor Yuso koos als injectieklant.  “Het concept van een gespecialiseerde aankoper van overtollige zonnestroom uit onze grote PV installatie sprak ons wel aan”, zegt Luc Huyghe.  “Het is als investeerder niet enkel belangrijk een correcte prijs te krijgen maar ook de persoonlijke aanpak en communicatie vonden wij een meerwaarde”.  Inmiddels is Yuso verder uitgegroeid to de grootste gespecialiseerde aankoper van zonnestroom in Vlaanderen en is hun dienstverlening nog verder geoptimaliseerd.  “We hoeven nu zelfs geen factuur meer op te maken voor de verkochte stroom want Yuso doet dat nu zelf via een Self-Billing systeem”.

Er is in vier jaar tijd veel veranderd in het energielandschap; bedrijven die al vroeg in zonnepanelen investeerden plukken nu de vruchten van deze beslissing.  “De netkosten zijn in vier jaar tijd sterk gestegen, terwijl we zelf goedkoper aan stroom geraken voor onze afname”, zegt Luc.  “Veel heeft natuurlijk te maken met de extra heffingen vanwege de groenestroomkost, maar anderzijds is voor ons de impact op het budget energielevering beperkt gebleven gezien wij een groot deel van onze stroom zelf maken.  Dat geeft bij zonnig weer een nog beter gevoel”, Aldus Luc.

Meer info op http://www.huro.be http://www.skoostnieuwkerke.be/

Mijn PV installatie verkopen? Loont het zich?

17 mei 2016 - Michel Verschuere

Ten tijde van lage intrestvoeten zoeken investeerders koortsachtig naar rendement.  De laatste jaren is het aantal bestaande grotere PV installaties die verkocht werden sterk toegenomen.  Loont het zich een verkoop te overwegen?

Sommigen onder ons hebben al talrijke telefoontjes gekregen van opkopers van bestaande zonneparken.  Het moge dan wel zijn dat er de laatste jaren weinig nieuwe investeringen zijn in nieuwe, grootschalige PV installaties, toch is er de laatste jaren meer beweging op te tekenen in de secundaire markt.  Bij Yuso zijn wij niet blind voor deze evolutie, gezien sommige van onze leveranciers bij ons komen aankloppen voor vragen aangaande de waarde en verkoopsmogelijkheden van hun installatie.

Een secundaire markt voor PV installaties

Het is weinigen onder ons ontgaan: Vandaag de dag brengt een spaarboekje niets meer op; na aftrek van beheerskosten is er al gauw sprake van een negatieve opbrengst.  Ook op de international rentemarkten is het veel van hetzelfde: De Zwitserse Frank viert hoogtij en beleggers moeten zelfs betalen om Duits schatkistpapier in handen te krijgen.  In dit klimaat van negatieve rentes en de koortsachtige zoektocht naar rendement is het niet verwonderlijk dat ook fysieke, bestaande installaties met degelijk rendement de aandacht van investeerders trekken.

Een PV installatie is eigenlijk altijd al een interessante belegging geweest.  Voor installaties die tussen 2007 en 2012 in gebruik werden genomen was er genereuze steun in de vorm van groenestroomcertificaten.  De oudste installaties kregen zo’n 450 EUR per duizend kilowattuur aan steun.  Rendementen van boven de tien procent waren indertijd geen uitzondering in het geval van grootschalige installaties.  Vandaag, na bijna tien jaar groenestroombeleid hebben de meeste installaties nog recht op tussen tien en vijftien jaar steun, afhankelijk van het ogenblik van ingebruikname.  De piek aan geïnstalleerde capaciteit in Vlaanderen was er in 2011, wat betekent dat een groot deel van de installaties nog vijftien jaar steun kan genieten.

Waarom zou ik mijn dak verkopen?

De steun in de vorm van groenestroomcertificaten wordt aan elke producent van zonnestroom geleidelijk toebedeeld naargelang de installatie volumes groenestroom produceert over de eerste twintig jaar na ingebruikname.  In vele gevallen – en zeker voor de oudste installaties – zijn deze inmiddels afgeschreven en is er dus sprake van een netto financiële opbrengst aan groenestroomcertificaten, maar ook aan waarde van de fysieke geproduceerde stroom.

Hoewel deze financiële opbrengsten typisch gespreid over de komende vijftien jaar binnenrollen heeft deze kasstroom vandaag al een waarde.  Het is vergelijkbaar met een omgekeerde hypotheeklening: Je betaalde op dag één voor je installatie en krijgt deze investering op twintig jaar terugbetaald (met winst) volgens een jaarlijkse opbrengst die afhankelijk is van het weer.  Toegegeven, een euro binnen 15 jaar is vandaag maar een fractie waard, maar desalniettemin vertegenwoordigt de investering in zonnepanelen op uw bedrijfsdak vandaag een waarde over tijd gespreid en kan je die verkopen net zoals een machine in je werkplaats.

Er zijn velerlei redenen om een verkoop van je installatie te overwegen.  Voor sommigen is het tijd de ene investering in te wisselen voor een andere, bvb in de activiteiten van het bedrijf zelf.  Voor anderen is het een manier om van de administratieve verplichtingen samengaand met het beheer van een PV installatie af te geraken, maar soms kan een verkoop van het bedrijf ook een rol spelen.  Iedereen moet voor zichzelf de afweging maken hoe en waarom, maar de mogelijkheid bestaat zeker.

Hoe gaat het in zijn werk?

Er zijn verschillende formules die door opkopers van PV gehanteerd worden.  Ofwel nemen deze de lease over voor de installatie, indien die er al is, ofwel is er sprake van een directe verkoop met of zonder aandelenparticipatie.  Het komt er altijd op neer dat de koper van een bestaande PV installatie de rechten op toekomstige groenestroomcertificaten en stroom verwerft tegen betaling op vandaag van een verkoopprijs.  Natuurlijk zal een koper zich bij de prijsbepaling laten leiden door de prestaties van de installatie, alsook door de bestaande financiële returns.  Hij zal ook een zekere marge voor zich houden in de vorm van een vereist rendement dat nagestreefd wordt, vb 8-10% per jaar. 

Bij een akkoord tussen de eigenaar van een PV installatie en de opkoper moet niet enkel de koopakte naar de notaris, maar er moet ook soms een recht van opstal worden verleden, gezien het feitelijk om een verkoop gaat dat zich op een gebouw bevindt dat niet wordt verkocht.  De opkoper zal steeds toegang moeten krijgen tot de installatie (vb voor interventies of service) en dit dient in een passende notariële akte te worden besloten.  Kortom, de verkoop van je PV installatie kan een meerwaarde bieden maar is zeker niet iets dat je van de ene op de andere dag besluit en nog minder met om het even welke opkoper.

Yuso erkend als BRP in Nederland

1 februari 2016

Yuso werd door Tennet erkent als BRP (Balancing Responsible Patry) op het Tennet grid. Yuso werd ook door EDSN opgevoerd als leverancier op de Nederlandse distributienetten.

Yuso erkend als leverancier in Vlaanderen

27 januari 2016

Yuso werd door de VREG erkent als leverancier voor zakelijke eindklanten in Vlaanderen.

Yuso gaat van start met self-billing voor haar klanten

1 juli 2015

Yuso vereenvoudigt de administratieve afwikkelingen door het gebruik van self-billing

Yuso groeit tot 100 MW

2 januari 2015

Yuso beheert nu een portfolio van meer dan 100 MW.

Yuso wordt lid van Belpex

8 januari 2014

Belpex verwelkomt Yuso als de eerste indirecte speler op de beurs, lees meer.

Mediafeed